Montferland Cyclo

De Montferland Cyclo is de mooiste koers van het jaar voor iedereen. Er zal gestart worden in groepen van maximaal 70 (licentiehouders) of 30 (niet-licentiehouders, toerfietsers). Daardoor kan iedereen op zijn/haar eigen nivo koersen. Keiharde koers voor licentiehouders, of een keer proberen door toerfietsers; in de Cyclo kan het allemaal.

In tegenstelling tot normale wedstrijden worden renners die op achterstand komen niet uit koers gehaald, maar mag iedereen de wedstrijd uitrijden, zolang de tijdslimiet niet overschreden wordt. Om 12:15 uur dient iedereen binnen te zijn. Deelnemers die na 12:15 uur de finishlijn passeren worden niet in de uitslag opgenomen.

Formule

  • Onderscheid tussen licentiehouders (dus met wedstrijdervaring) en niet-licentiehouders (zeg maar competitief ingestelde toerfietsers). Ieder rijdt de wedstrijd in zijn/haar eigen groep.
  • Binnen deze twee hoofdgroepen verdelen we het veld in kleinere groepjes op basis van leeftijd
  • We maken ook onderscheid tussen dames en heren, simpelweg om zoveel gelijkheid in niveau aan te brengen
  • Verschillende afstanden per categorie, volgens onderstaande tabel

Categorieën
Er wordt gestart in de volgende categorieën, in groepen van maximaal 70 (licentiehouders), dan wel 30 (toerfietsers) renners groot:

Starttijd Categorie Aantal ronden Afstand (km)
09:00 Amateurs/Sportklass 30- en 30+ 7 102,9
09:01 Masters 40+ en 50+ 7 102,9
09:02 Junioren/Nieuwelingen 7 102,9
09:03 Elite-, belofte-, amateur-, sportklasse-, junior- en nieuwelingen vrouwen 6 88,2
09:04 Toerfietsers (M/V) 40- 6 88,2
09:05 Toerfietsers (M/V) 40+ 6 88,2
09:06 SamenOm groepen 5 73,5
09:15 Toergroep 5 73,5

– De SamenOm groepen rijden per bedrijf samen. Het gaat er hier om regelmatig de rondes af te leggen.
– De Toergroep rijdt 5 rondes als toertocht, zonder uitslag of tijdwaarneming.

Er gelden een paar beperkingen:

  • Licentiehouders mannen met een licentie Elite of beloften zijn uitgesloten van deelname. Het is niet de bedoeling dat de Cyclo een topsport evenement wordt.
  • Er is geen jeugdcategorie. Inschrijven kan vanaf 16 jaar, of vanaf de licentiecategorie Nieuwelingen.

Start
Het startnummer kan opgehaald worden in het pand van Specialized, Zeddamseweg 84b in ’s-Heerenberg. Dat kan vanaf 08:00 uur tot 8:45 uur op zondag 16 juni. Zorg dat je jouw startnummer bij de hand hebt. Het startnummer kun je opzoeken via onze website of op de lijsten bij de ingang.

Mocht je een startnummer hebben omgeruild met iemand anders, zorg er dan voor dat deze persoon zich registreert middels de Mylaps inschrijving via de Wielerfestival site.

Je ontvangt een envelop met daarin jouw nummer met ingebouwde chip voor de tijdwaarneming.

De start is vanaf 9:00 uur op de Zeddamseweg voor het pand van Specialized in ’s-Heerenberg. Voor exacte starttijden zie onder “categorieën”. De deelnemers zullen niet worden opgeroepen. Eenvoudigweg op tijd in het juiste startvak gaan staan is het devies.

Neutralisatie
Er zal GEEN neutralisatie zijn. De Cyclo zal direct worden vrijgegeven. Er mag dus direct geknald worden.

Parkoers
De wedstrijd zal verreden worden over een parkoers van ruim 14 kilometer. Het parkoers van de Montferland Cyclo is grotendeels het parkoers van het NK Profs in 2017, het finalerondje van de Henk Lubberding Classic en de vroegere Grote Prijs Wieler Revue, dus het rondje van ’s-Heerenberg via de Drieheuvelenweg naar Zeddam, via de Bovendorpsstraat met de beklimming van de Paasberg naar Beek en via ’t Peeske naar Stokkum en naar ’s-Heerenberg.

Een wijziging daarop: na de start gaat het peloton op de grote kruising rechtdoor naar beneden en vervolgens via een meer dan haakse bocht via een smal weggetje terug naar de Drieheuvelenweg om vervolgens naar Zeddam te rijden.

Wedstrijdverloop
Bij een normale wedstrijd waarbij ronden worden gereden bepaalt het rondebord hoe ver er nog gereden moet worden. Dat is bij deze Cyclo wat ingewikkelder, omdat de verschillende categorieën een verschillend aantal rondes rijden en het bovendien zal gebeuren dat renners ingehaald worden door een achteropkomend groepje. De renners dienen daarom zelf het aantal te rijden ronden te onthouden. Om dit te vergemakkelijken krijgt iedere renner een aantal polsbandjes welke corresponderen met het aantal te rijden ronden. Door het verwijderen van een bandje voor iedere ronde die men gereden heeft is het duidelijk hoeveel ronden er nog te rijden zijn.

Er zal wel een rondebord aanwezig zijn. Deze zal echter niet terug tellen, maar optellen. Dus, we beginnen met 0 en iedere doorkomst van de voorrijwagen komt er een ronde bij. Dus zolang een renner niet ingehaald is door de voorrijwagen klopt het rondebord voor die renner.

Bij inhalen van groepen, houdt iedereen zo veel mogelijk rekening met elkaar. De achterop komende groep heeft in principe voorrang en laat weten dat zij er aan komen. Degenen die ingehaald worden, dienen ruimte te maken zodra zij in de gaten hebben dat ze ingehaald worden. Daar het parkoers breed genoeg is, hoeft dit geen problemen te geven. Normaal gesproken wordt links ingehaald, tenzij omstandigheden (wind, bochten) het logisch maken om rechts in te halen.

Uitslag
De uitslag van de wedstrijd zal worden bepaald aan de hand van de volgende uitgangspunten:
– Eerste drie op basis van finish aankomst: visueel en/of met finishfoto zal worden bepaald welke drie renners als eerste de streep over komen.
– Alle deelnemers vanaf plaats 4 worden geklasseerd op basis van de door de chip geregistreerde aankomsttijd.
– De begintijd zal voor iedere deelnemer gelijkgesteld worden. Het heeft dus geen zin om later te starten!
– Er zal een uitslag per afstand worden gemaakt per uitslagcategorie, zie onder “categorieën”. Mylaps stelt een app ter beschikking welke de deelnemer kan downloaden. Direct na de finish kan de deelnemer zijn eindtijd hierop terugvinden.

Huldiging
Gelet op het grote aantal verschillende categorieën is iedere categorie huldigen onbegonnen werk. Bovendien zal direct aansluitend aan de Montferland Cyclo de Montferland Ploegentijdrit gereden worden. De aandacht en focus zal dan ook direct hierop komen te liggen.

Inschrijven
Inschrijven kan hier, vanaf 1 maart 2019.